Spring in onze sportcirkel

Spring in onze sportcirkel

In 2020 wierp de gemiddelde Belg nog 15kilo kledij weg, waarvan het grootste deel verbrand wordt of op stortplaatsen terecht komt. Dat maakte van ons land de grootste textieldumpers van Europa. Op die hele berg liggen ook heel wat sportschoenen, looptruitjes of koerspakken. Heel wat van die kledij en materialen zijn echter nog niet uitgesport. Toch zien we hoe de Aalstenaar met de nieuwste sportkledij aan de start van het sportseizoen staat. Dat betekent jammer genoeg ook dat heel wat perfect bruikbare kledij of materialen achteraan in de kast verdwijnen en uiteindelijk weggegooid worden.

In 2021 zamelde Stroom vzw nog meer dan 1,5 miljoen kilo aan kledij en materialen in via hun lokale ophaalpunten. Dat is uiteraard niet alleen sportmateriaal, al zitten daar toch heel wat shorts, fietsen of sporttruitjes tussen.

Op dit moment wordt er dus slechts beperkt gebruik gemaakt van circulair sportmateriaal. Daar is zeker nog ruimte voor verbetering. Sport heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor een gezonde levensstijl en kan ook voor duurzaamheid eenzelfde voorbeeld zijn. De sportsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan en kan inspireren om meer aandacht te hebben voor circulariteit.

Het is dan ook met die visie dat Sportwijk Schotte vzw en Stroom vzw de handen in elkaar slaan. Samen willen we ervoor zorgen dat de sportsector in Aalst het goede voorbeeld geeft. Voor de eigen sporters in de eerste plaats, maar ook voor de rest van Vlaanderen en de wereld bij uitbreiding.

Daarom lanceren beide organisaties nu de oproep ‘Spring in onze sportcirkel'. Met de oproep willen we in eerste instantie oproepen om sportmaterialen of kledij te in te zamelen en te doneren. Iedereen bij wie sportmateriaal thuis naar stof ligt te happen, vragen we om het een tweede leven te geven. Zowel sportclubs als individuele sporters zijn welkom om te doneren.

Alle ingezamelde materialen worden vervolgens verwerkt en gecontroleerd, dankzij de logistieke expertise van Stroom vzw, om vervolgens opnieuw aan te bieden via hun kringloopwinkels of op een heuse 2dehands sportmarkt. Hiervoor moeten we uiteraard voldoende en voldoende kwalitatieve materialen ter beschikking kunnen stellen. Wat niet meer gebruikt kan worden, wordt verder gerecycleerd om stoffen of andere materialen van te maken.

De toekomst is circulair en sociaal beseffen we zowel bij Sportwijk Schotte als bij Stroom vzw. Naast het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, zorgt het project immers ook voor sociale tewerkstelling én verlaagt het de drempel tot sport voor iedereen in Aalst. Heel vaak worden er initiatieven genomen om mensen naar de sport toe te leiden en bijna even vaak focust men zich daarbij op het verlagen van lidgelden. Maar rond de toegankelijkheid van sportmateriaal is er nog een groot hiaat. Daar willen we met het project verandering in brengen.

Door mee in de sportcirkel van Sportwijk Schotte en Stroom vzw te springen, word je automatisch deel van een community. Sporters en verenigingen worden zich bewuster van hun impact op het milieu, er worden jobs gecreëerd die werken rond herstel en hergebruik van materialen én sport wordt toegankelijker voor iedereen. Wat een geweldige cirkel om in te vertoeven!

 

Hoe kan je doneren?

Een tennisracket gevonden die nog wel een balletje lust? Sportschoenen met nog enkele kilometers in de benen of sporttenues waar de kinderen al lang zijn uitgegroeid? Je kan ze allemaal binnenbrengen via de inzamelunits.

Gedurende de komende maanden zal je op meer en meer plekken in Aalst onze units zien verschijnen. Het is de bedoeling dat iedereen op ‘slipperafstand’ zijn of haar materialen kan doneren. Specifiek voor dit project plaatsen we al een eerste unit aan de inkom van Sportcomplex Schotte. De sporters en clubs die daar al elke dag voorbijkomen, kunnen dus eenvoudig hun materialen inleveren.

Meer leren over Stroom vzw?

Stroom vzw is een sociaal economiebedrijf dat energie geeft aan uiteenlopende activiteiten, dat al eens graag tegen de stroom in zwemt en dat vooral zorgt voor doorstroom van goederen én mensen. Werk is één van de belangrijkste doelstellingen van Stroom vzw. En dan vooral werk voor wie weinig kansen heeft op de arbeidsmarkt. Naast De Kringwinkels zijn ook de Kilomeet, Fietserij, Energiesnoeiers en Cimorné onderdeel van Stroom vzw.